Naslovna > O nama
VINEX Levački grozd

argaiv1194

"VINA ZA STARE PRIJATELJE !"

Preduzeće „Vinex“ osnovano je  1999. godine, sa sedištem u Užicu. Bavi se proizvodnjom vina i alkoholnih pića.


U prolece 2008.  VINEX kupuje podrum i vinariju u Belušiću kod Rekovca. Posle obnavljanja proizvodnih i smeštajnih kapaciteta ovog pogona nazvanog „Levački grozd“, od jeseni 2009. počinje otkup groždja. U svoje tankove „Vinex Levački grozd“ tako smešta blizu 3.000.000 kilograma groždja crnih i belih sorti i to: burgundac, prokupac, vranac, frankovka, game, italijanski i rajnski rizling, zatim smederevka, župljanka, tamjanika... Početkom 2010. godine Vinex menja svoje sedište i kompletno prelazi u Belušić gde u vinariji VINEX LEVAČKI GROZD zapošljava oko 40 radnika.

Belušić se nalazi u opštini Rekovac, u srcu Srbije, u kraju koji je poznat pod nazivom Levač. Ime mu je, kažu, nadenuo knez Lazar, po levkastim udolinama koje ga krase. Druga legenda opet kaže da je ime dobio po tome što se nalazi “levo od Morave”, a treća opet da je ime Levač nastalo po tome što je, zbog čestog pretakanja vina, svaka kuća imala levak.

Levač se nalazi izmedju Juhora i Gledićkih planina koje ga štite od prodora velikih hladnih vazdušnih masa. Sam kraj na neki način omedjavaju reke: Gruža, Lepenica, Temnić i Belica, a kroz Belušić, gde se nalazi vinarija “VINEX Levački grozd” protiče reka Županjevka.

Na tom prostoru prirodnog izobilja, iz tih ponosnih vinograda, stiže najlepše groždje. Iz tih nabreklih i šećerom bogatih grozdova, iz zrna okupanih Levačkim suncem nastaju najlepsa vina punog ukusa, izvanredne bistrine, izražene arome i bukea. Na tržištu se trenutno mogu pronaći “Vinexova” litarska vina: Roze, Vranac, Smederevka i Rizling, kao i buteljke crnih vina Zamfir i Boem, zatim belih Despot i Poema, kao i ružičasta Harmonija. Posebno smo ponosni na gorki liker PELIN a iz nasih pogona izlasla je i nova linija voćnih rakija levačkog kraja pod nazivom VODA ŽIVOTA gde se nalaze rakije od dunje, kajsije i kruške viljamovke.

Naš slogan je “Vinex – Vina za stare prijatelje

poema-sajt.jpg
zamfir-sajt.jpg
vranac-1-litar-vinex.jpg